Ikke en gang under oppveksten på Løkken Verk var jeg noen gang på Litjbuan om vinteren. Det var langt å gå dit for en guttunge. Det hendte om våren når jeg syklet dit at jeg ble overrasket av store snømengder på vegen i mai. Våren kan komme seint på Litjbuan. Siden flyttet vi til Trondheim, og våren og sommeren ble den mest vanlige tida å dra dit. Vinteren var liksom ikke aktuell.

Men 10. Mars 2007 dro Frode Sandnes fra Heimdal og jeg til Litjbuan på en skikkelig vintertur. Været varierte fra bløte snøbyger til glitrende sol. Vi parkerte bilen på Storbuan og gikk på ski innover.

På vegen stoppet vi ved Gravråkstua på Storbuan, som Egil Nilssen fra Løkken verk og andre ildsjeler har restaurert på en flott måte. Den framstår nå som det mesterverket av et byggverk den er. Ei stor tømmerhytte i skogkanten som Christian Thams lot sette opp. Se bildene fra den. Vi vandret videre innover på ski. Et par korsnebber fløytet i toppen av et tre. Vi tror det var det, avstanden gjorde bedømmelsen noe usikker. På vegen innover gikk et skispor fra før.

Vi kom snart rundt svingen på vegen der Litjbuan bretter seg ut foran ens øyne. Et vakkert syn! Litjbumyra og landskapet rundt i snøkåpe. Været vekslet mellom sol og bløte snøbyger, og vi ble temmelig våte etter hvert. Men vi tok oss opp til skogshytta. Snødybden var en meter. Her tok vi runden og så til fuglekassene. Fuglene trenger boliger, også på Litjbuan. Alle var klare for vårsesongen. Elgen hadde satt spor etter seg, med ekskrementer og fotspor overalt. Et sted hadde den gravet og romstert noe veldig, uten at vi kunne se hva den hadde lett etter. Meisene pep litt i skogen, ellers var det vinterstille. Vi rastet på plassen foran skogshytta, etter hvert temmelig valne på fingrene av våt snø. Frodes fotofinger ble rimelig stiv etter hvert. Men noen bilder ble det, og de bildene dere ser er det Frode Sandnes som har tatt.

Etterpå gikk vi skitur utover myra. Ei stor og hvit vidde, et flott landskap også under vinterforhold. Elva Trivja var tilfrosset, ellers var bekkene åpne og vitnet om kommende vår.

Litjbuan om vinteren var en flott opplevelse, og det frister til gjentagelse! Hva gjør det vel at en er våt når en kommer tilbake til bilen på Storbuan?

Av:

Kjetil Lillebuan Vada

Klikk på bildet for å komme tilbake til hovedsiden