Fra en sommertur på Litjbuan

Alle årstider er passe til å besøke Litjbuan. Jeg har vært der på varme sommerdager, og på kalde dager da sludd og regn har fylt himmelen. Om våren er myra gjerne oversvømt av smeltevann først, og snøen forsvinner seint på Litjbuan. Helt til mai kan den enkelte år ligge. I guttedagene hendte det jeg ble lurt av at snøen ennå lå høyt i mai og det var umulig å komme fram. På hyttevollen er graset tørt og gammelt til å begynne med, men snart blir det grønnere og grønnere, og flere og flere blomsterarter fyller engene. Myrgraset reiser seg og snart duver det høyt i vinden igjen, ettersom tida går mot sommer. Utpå høysommeren og seinsommeren bugner det av blomster og graset er høyt. Før høsten igjen setter inn og det lyser gult og rødt i skogen og på myra.

Ospa er et typisk tre på Litjbuan. Jeg kan nesten ikke tenke meg noe mer typisk for stedet enn lyden av raslende ospeblader i vinden. Om høsten står de knallgule. Før seinhøsten setter inn og alt visner. De første snøbygene dekker etter hvert alt. Og hytta kan snø godt ned i de mest snørike vintrene. Fuglelivet stilner av, men meiser og andre småfugler streifer rundt i skogene. Elgen og haren og reven vandrer over myra og i skogene, i den grad snøen tillater det. Snømengden har vært liten vinteren 2006/7 så langt.
Jeg legger ut noen bilder som Frode Sandnes fra Trondheim har tatt. På en tur vi hadde seint i august 2006. Vi var 4 venner som hadde en god og varm sommerdag på Litjbuan. Nils Magnar Helle, Frode Sandnes, Rannveig Vada og meg selv, Kjetil Lillebuan Vada. Bildene av en enkeltperson er av meg, Kjetil Lillebuan Vada. En bonde som i si tid drev gården Litjbuan ble kalt Litjbukallen, jeg kaller meg for spøk for den andre Litjbukallen.
Ellers viser bildene utsikt fra hytta mot myra og Lomtjønna. Og partier ved elva Trivja, der den renner gjennom myra. Videre bilder ved hytta, og noen bilder av sommerfuglen Admiral. Denne svermet i Trøndelag seinsommeren 2006, pga den varme sommeren. Bildene viser Litjbuan i sin frodige seinsommer.
Kjetil Lillebuan Vada

Klikk på bildet for å komme tilbake til hovedsiden