Vintertur 2010 til Litjbuan

Lørdag 6. mars 2010 var en fin dag. Frode Sandnes fra Heimdal hentet meg om formiddagen, og vi satte straks kursen mot Litjbuan, via Løkken Verk og Storbuan. Vinters tid er det sikrest å dra denne vegen, inn til Storbuan er det brøytet for snø. Jeg er ikke like sikker på det helt inn på Hølondasida.

 

Vi kom til Storbuan i strålende sol. Grefstadfjellet lå der så vakkert som jeg aldri har sett det før. Det var bare å spenne på seg skiene og gå vegen innover mot Litjbuan. Frode hadde nytt fotoutstyr, og dette ble flittig brukt hele dagen. Det gikk greit å følge vegen innover tross djupsnø. Men spor viste at elgen hadde hatt det strabasiøst i matsøket. Busker og trær stod avgnagd, og det var tydelig at den hadde måttet vasse djupt i snøen. Noen steder så vi harespor og revspor. Snøen er ganske avslørende for dyrelivet. Gule flekker i snøen viste hvor de hadde gjort fra seg ting også.

Vi kom til Litjbuan og gikk straks opp til hytta. Her var det enda mer djupsnø og tungt å gå. Men vi fikk oss ei trivelig stund med mat og prat, og flott utsikt over Litjbuan og skog og fjell i sol. Det var så stille at en kunne høre snø falle fra kvistene på trærne. Naturen er en av Guds katedraler, og Litjbuandomen er en av de vakreste. Vi tok mange bilder, ikke minst av utsikten fra ovenfor hytta. Frode tok mange bilder som han kan lage panoramabilde av.

Etter ei tid labbet vi bortover vegen mot Utsikten, dvs den over Fosstjønna, nærmere fossen. Så gikk vi en tur utover myra, og gikk helt over til Vollmovatnet. Trivja var tilfrosset og nedsnødd. Det var som å gå på ei vidde. Noen hadde kjørt snøscooter over myra. Det liker vi ikke, pga bråk og annet, men det passet likevel bra med litt preparert skispor å gå i.. Det var en flott opplevelse å gå over den myra jeg er mest glad i, Litjbumyran naturreservat!

Etterhver tjuknet det til med snø. Og det ble en spesiell stemning og stillhet da snøflakene dalte ned over myra. Vi gikk heimover mot Storbuan . Jeg hadde som vanlig mine problemer med å rive meg løs fra Litjbuan da vi rundet svingen på vegen der siste glimtet av Litjbuan sees. Men sa naturligvis på gjensyn.

Fra Storbuan gikk vegen mot Nyplassen, Sæterdalen og Hovin, og heim. Vi hadde med oss bilder på kameraene, men enda viktigere, et godt minne om enda en fin vintertur til Litjbuan!

Av:

Kjetil Lillebuan Vada

Klikk på bildet for å komme tilbake til hovedsiden